Zware lamp ophangen? Zo gaat er niets mis!

Zware lamp ophangen

Dit bericht kan affiliate links bevatten zodat onze content gratis blijft. Meer info staat in onze disclaimer.

Inhoudsopgave

Je hebt een ontzettend leuke lamp gevonden om jouw industriële woning compleet te maken. De lamp past perfect boven de eetkamertafel, een echte toevoeging in huis. Echter, er is een probleem: de lamp is erg zwaar. De zware lamp laten ophangen door een specialist kost bakken met geld en dat heb je er niet voor over. Toch wil je er zeker van zijn dat de lamp over een half jaar niet opeens naar beneden valt.

Een zware lamp kan het beste worden opgehangen aan een geschikte haak of verstevigde centraaldoos. Het is allereerst belangrijk om het gewicht van de lamp te bepalen. Er kan namelijk van alles misgaan bij het ophangen van een zware lamp.

Wij hebben een beetje onderzoek gedaan naar dit vraagstuk, dit hebben we ontdekt!

Het gewicht van de lamp

Voordat je begint, is het belangrijk om het gewicht te bepalen van de lamp. Er zijn veel soorten plafondlampen: hanglampen, kroonluchters, plafonnières en ‘gewone’ plafondlampen. Iedere lamp heeft een uniek design, formaat en gewicht. Een zware industriële lamp ophangen aan een gipsplaatplafond is geen goed idee.

Let dus goed op het gewicht van de lamp voordat je deze koopt. Heb je een betonnen plafond? Dan is een zware lamp geen enkel probleem. Lees altijd goed de handleiding van jouw lamp voordat je aan de slag gaat.

Zware lamp ophangen betonnen plafond

De zware lamp kan opgehangen worden aan de centraaldoos of aan een schroefhaak. Een centraaldoos is meestal geschikt voor lampen tot 10-12 kg. Wij raden aan om een lamp van maximaal 5 tot 10 kg aan de centraaldoos op te hangen. Zwaardere lampen van zelfs 25 kg kunnen worden opgehangen aan schroefhaken in betonnen plafonds.

Hieronder beschrijven wij het proces om een lamp van maximaal 5 -10 kg op te hangen. De centrale doos in een betonnen plafond kan meer gewicht aan dan dezelfde variant in een gipsplaatplafond. Wij adviseren echter om altijd waakzaam te zijn bij het ophangen van een zware lamp.

Wat heb je nodig?

Sommige lampen kunnen ontzettend zwaar zijn, schakel hulp in als dat volgens jou nodig is. Om een lamp op te hangen heb je de volgende dingen nodig:

 • De nieuwe lamp
 • Een stevige trap of hoge tafel
 • Kroonsteentje of kabelschoentjes
 • Spanningsmeter
 • Striptang
 • schroevendraaier
 • Boormachine met geschikte boor (afhankelijk van materiaal)

Voorzichtig met elektriciteit!

Een nieuwe zware lamp die je wilt ophangen heeft elektriciteit nodig. Iedere woning is tegenwoordig voorzien van een elektriciteitsnetwerk, dit zorgt ervoor dat elke kamer in huis stroom heeft. Het hele stroomnetwerk zit achter de muur en boven het plafond. Een centraaldoos wordt gebruikt om de stroomkabels boven het plafond te gebruiken voor een lamp of andere elektrische apparaten. De centraaldoos is grotendeels bepalend voor de plek waar een nieuwe lamp moet worden opgehangen.

Schakel de stroom uit

Veiligheid staat voorop! Begin altijd met het uitschakelen van de stroomvoorziening in de meterkast. Schakel eerst de schakelaar uit en daarna de hele groep. Dan weet je zeker dat alle stroom is uitgeschakeld.

Verwijder deksel van centraaldoos

Verwijder de deksel van de centraaldoos. Als er geen deksel op de doos zit zijn de stroomdraden al zichtbaar. Controleer nu de spanning met een spanningsmeter, dan weet je zeker dat alles stroom eraf is.

Bevestig de ophangingsbeugel

Bij de meeste lampen wordt een ophangingsbeugel geleverd. Haal de beugel van de lamp af en bevestig de beugel aan de centraaldoos of de ophangingspunten aan het plafond. Meestal worden de juiste schroeven bijgeleverd. Een zware lamp kun je ook ophangen met een schroefhaak.

Zware lamp ophangen met schroefhaak

Boor met een betonboor (6mm) voorzichtig een gat in het betonnen plafond. Plaats daarna een universele plug van 6 mm in het gat. Daarna kan de schroefhaak erin worden gedraaid. Bij de bouwmarkt zijn ook plugs verkrijgbaar die zich extra goed vastzetten.

Strip en bevestig de draden

Strip, indien nodig ongeveer 1 cm van de kabels, zodat het koperdraad zichtbaar is. Dit kan eenvoudig worden gedaan met een striptang. Plaats de gestripte draden in een kroonsteentje en draai de schroefjes goed aan. Nu is het ook mogelijk om de draden van de lamp aan het kroonsteentje te bevestigen. Let hier dan goed op de kleuren van de kabels:

Zware lamp ophangen
 • Zwart = schakeldraad
 • Blauw = afvoerdraad
 • Bruin = fasedraad
 • Groen/ geel = aardedraad

Zwart is de schakeldraad, hier staat alleen spanning op als de schakelaar aan staat. Bruin is de fasedraad die zorgt voor de stroomtoevoer en blauw zorgt voor de afvoer. Groen/ geel is de aardedraad, zodra er een defect is wordt de stroom naar de aarde geleid.

Heeft de lamp zelf geen aardedraad (groen/ geel) bevestig dan de draad aan de armatuur of laat de kabel ongestript hangen. Controleer alle schroefjes, zodat deze goed vast zitten.

De zware lamp omhoog tillen

Je hebt alle voorbereidingen getroffen en kunt de zware lamp ophangen. De schroefhaak hangt en de bedrading is bevestigd, nu moet de zware lamp omhoog. Ben je een beetje creatief? Een zware lamp omhoog tillen is namelijk niet eenvoudig. Volgens de Arbowet in Nederland mag een persoon maximaal 23 kg optillen, anders loop je het risico op gezondheidsklachten.

Plaats een stevige ladder of tafel onder het contactpunt en til de lamp voorzichtig naar boven. Probeer dit met twee personen te doen als de lamp echt te zwaar is. Hang de lamp op aan de schroefhaak of ophangingsbeugel.

De laatste stappen hangen af van het type lamp dat jij hebt gekocht. Bij de meeste lampen zit bijvoorbeeld een deksel om de kabels onder te verstoppen.

Hoe hang je een lamp op?

Op internet hebben wij nog een handig filmpje gevonden, doe er je voordeel mee!

Heel veel succes bij het ophangen van jouw nieuwe zware lamp. Heb jij nog vragen of wil je iets opmerken? Laat even een berichtje achter in de comments, dan proberen wij zo snel mogelijk te reageren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave