Zelf houten tuinmeubels maken voor beginners

Zelf houten tuinmeubels maken

Dit bericht kan affiliate links bevatten zodat onze content gratis blijft. Meer info staat in onze disclaimer.

Inhoudsopgave

Droom je ervan om je eigen stijlvolle en comfortabele buitenmeubelen te hebben? Als je een handig type bent, waarom bouw je dan niet je eigen houten tuinmeubelen? Met wat gereedschap, wat basismaterialen en een beetje kennis van zaken creëer je een prachtige buitenzitplaats. Een meubel waar je de hele zomer van kunt genieten. Het is niet alleen leuk om zelf houten tuinmeubels te maken. Maar het geeft je ook de kans om iets te creëren dat uniek is. En afgestemd op de behoeften van je eigen tuin. Bovendien kun je geld besparen. En je hebt de voldoening te weten dat je het zelf hebt gemaakt! Of je nu een beginnende houtbewerker bent of een ervaren klusser. Na het lezen van dit artikel kun je gemakkelijk zelf houten tuinmeubels maken.

Welk hout is het beste voor tuinmeubelen?

Een van de eerste beslissingen die je neemt bij zelf houten tuinmeubels maken is welke houtsoort je gaat gebruiken. Er bestaan tal van opties als het gaat om het soort hout dat je kunt gebruiken. Dus neem je eigen behoefte en het type omgeving dat je creëert in overweging. Als je bijvoorbeeld een meubelset maakt voor je terras, dat in direct zonlicht staat. Dan gebruik je een hardhoutsoort die bestand is tegen rotting en UV-straling. Ceder, teak en cypres zijn dan goede keuzes. Als je daarentegen een binnenmeubel maakt voor je serre, kies je beter een zachtere houtsoort. Denk aan esdoorn of grenen. Deze maken minder snel krassen op je vloer.

zelf houten tuinmeubels maken

Voordelen van zelf houten tuinmeubels maken

Er zijn veel redenen waarom zelf houten tuinmeubels maken een geweldig idee is. Ten eerste geeft het je de kans om te experimenteren met verschillende houtsoorten. Hierbij denk je aan teak en ceder. Deze houtsoorten zijn niet alleen erg mooi, maar ook duurzaam. Ten tweede maak je de hippe houten meubels in elk formaat en ontwerp dat perfect bij je buitenruimte past. Ten slotte geeft het je de kans om je eigen persoonlijke stijl aan de tuin toe te voegen. Zodat je kunt pronken met je vaardigheden als ambachtsman.

Gereedschap nodig voor de bouw

Zelf houten tuinmeubelen bouwen, is niet lastig. Je hebt alleen een paar basisgereedschappen nodig. Elektrisch gereedschap. Denk aan een tafelzaag, een bovenfrees en een elektrische schuurmachine. Deze werktuigen maken het werk gemakkelijker. Ze zijn echter niet essentieel als je een goedkope meubelset wilt bouwen. Het basisgereedschap dat je nodig hebt, is een meetlint, een gewoon timmermanspotlood, een vierkant, een hamer, een zaag, een schroevendraaier, een tang en een beitel. Je hebt ook een droogdoek en een werkbank nodig. Dit gereedschap maakt het werk gemakkelijker, maar is niet essentieel. Als je een laag budget hebt, bouw je de meubels ook zonder elektrisch gereedschap. Het zal alleen wat langer duren en wat moeilijker zijn.

Zelf houten tuinmeubels maken

Benodigde materialen voor het zelf houten tuinmeubels maken

Afhankelijk van het type meubel dat je wilt maken, variëren de materialen die je nodig hebt. Enkele basisbenodigdheden zijn: houten planken, een houten schrijnwerker, houtlijm, spijkers, schroeven en klemmen. Voor een tafel heb je ook een ondergrond nodig, zoals een stuk multiplex of een plaat hout, samen met poten. Als je het meubel volledig met hout wilt bekleden, heb je ook schuurpapier nodig. Je kunt natuurlijk ook wat kleur aan je meubels toevoegen door ze te schilderen.

Stap-voor-stap handleiding voor het zelf houten tuinmeubels maken

Afhankelijk van het type tuinmeubel dat je maakt, zal het proces variëren. Als je bijvoorbeeld een bankje bouwt, zal het proces wat eenvoudiger zijn. Hier is een algemene gids voor het zelf houten tuinmeubels maken. Voor meer informatie over zelf een tuin ontwerpen. Gebruik dit>>

  • Kies het juiste hout: afhankelijk van het type meubel dat je wilt bouwen, heb je verschillende soorten hout nodig. Houd rekening met het type buitenomgeving waarvoor je de meubels bouwt! Denk aan een buitentafel met een lage mate van verval. En de uitstraling die je wilt dat de meubels hebben.
  • Markeer het hout: markeer het hout waar je de sneden gaat maken. Markeer het duidelijk, zodat je weet waar je de sneden moet maken.
  • Bereid het hout voor: als je zacht hout gebruikt. Hierbij denk je aan grenen of ceder. Dan moet je het hout misschien schuren om de onvolkomenheden te verwijderen. Anders leidt dit tot rotplekken op het hout. Je kunt het hout ook beitsen voor een andere look.
  • Bouw de meubels: volg de bouwtekeningen die je tijdens de planning hebt gemaakt en zet de meubels in elkaar. Als je een tafel bouwt, zorg er dan voor dat de poten waterpas staan.
  • Werk het meubel af: schuur alle ruwe randen glad en breng een afwerking aan, zoals vernis of verf, zodat het meubel langer meegaat.

Tips voor succes

Bij het zelf maken van houten tuinmeubels zijn er een paar tips die het proces vergemakkelijken. Ten eerste, zorg ervoor dat je alles goed opmeet. Dit bespaart je later tijd, geld en frustratie. Ten tweede, kies het juiste gereedschap voor de klus. Je merkt een groot verschil in hoe gemakkelijk het project is als je het juiste gereedschap gebruikt. Ten slotte, overhaast het project niet. Wil je dat de meubels lang meegaan, neem dan de tijd om het goed te doen.

Doe-het-zelf bouwtekeningen

Deze tekeningen laten zien hoe je zelf een basis tuintafel en bankenset maakt. Je gebruikt deze ook als sjabloon en kunt het design aanpassen aan je eigen wensen. Je past bijv. de grootte en de stijl van de meubels aan je eigen smaak en omgeving aan. Het enige wat je echt moet beslissen is welke houtsoort je gaat gebruiken. Als je een tafel wilt maken, heb je één lang rechthoekig stuk hout nodig voor het tafelblad, drie kortere stukken voor de poten en een paar stukken voor de steunen. Wil je een bankje maken, dan heb je vier stukken hout nodig en een paar spijkers om ze bij elkaar te houden.

Conclusie | Zelf houten tuinmeubels maken

Houten tuinmeubelen zijn niet alleen stijlvol, maar ook duurzaam en gaan lang mee. Met het juiste gereedschap en de juiste materialen kun je gemakkelijk zelf houten tuinmeubels maken die nog jaren meegaat. Je hebt niet alleen een prachtige aanvulling op je tuin, maar je hebt ook de voldoening te weten dat je het zelf hebt gemaakt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

fonQ.nl
Nieuwe blogs
Categorieën
Favorieten