Zelf droogbloemen maken: onze tips!

Zelf droogbloemen maken

Dit bericht kan affiliate links bevatten zodat onze content gratis blijft. Meer info staat in onze disclaimer.

Inhoudsopgave

Droogbloemen en pluimen geven jouw huis een gezellig sfeertje en het straalt rust uit. Daarbij zijn droogbloemen makkelijk in onderhoud en een goedkoop alternatief op een boeket verse bloemen. Droogbloemen en pluimen zijn een absolute trend geworden de afgelopen maanden. In steeds meer winkels en tuincentra worden droogbloemen en pluimen aangeboden, maar waarom droogbloemen kopen als je deze ook makkelijk zelf kunt maken?

Gedroogde bloemen en pluimen zijn ideaal voor mensen die graag de woonruimte willen versieren met bloemen, maar geen tijd noch geld willen uitgeven om elke keer opnieuw verse bloemen te kopen. Daarbij kunnen droogbloemen op elke kamer in huis worden gebruikt om het een beetje op te fleuren.

Misschien ook interessant:

In deze blog nemen we je mee in de wereld van droogbloemen en pluimen en zullen we alle tips en tricks met jullie delen.

Waarom zelf droogbloemen maken?

Zelf droogbloemen en pluimen maken is ontzettend makkelijk. De oude Egyptenaren gebruikten droogbloemen zelfs al om tempels en graftombes te versieren omdat de bloemen en pluimen een lange levensduur hebben.

1. Leren van de oude Egyptenaren

En als de Egyptenaren het konden, dan kunnen wij het zeker. De bloemen die vaak te gevonden werden in graftombes waren papavers, rozemarijn en lupine. Droogbloemen, sierbloemen en pluimen zijn dus de ideale keuze voor mensen met die graag niet te veel willen besteden, maar wel lang genieten.

2. Een lange levensduur

Droogbloemen en pluimen zijn erg duurzaam, maar gaan pas echt lang mee als het droogproces op de juiste manier wordt uitgevoerd. Mits het proces op de juiste manier wordt uitgevoerd gaan droogbloemen minstens een jaar lang mee. Dit maakt de droogbloemen en pluimen ook duurzaam, want een gewone bos bloemen gaan gemiddeld maar 5 tot 10 dagen mee. Lees nog even door want we gaan je straks vertellen hoe jij zelf droogbloemen en pluimen kunt maken.

3. Hele jaar verkrijgbaar

Droogbloemen en pluimen zijn het gehele jaar verkrijgbaar. De bloemen zijn gedroogd en worden vaak geverfd om de levensduur te verlengen. Het is geen seizoensgebonden product, ook al bloeien de bloemen voornamelijk in de zomertijden.

4. Goedkoop alternatief

Droogbloemen zijn in principe niet goedkoop. Maar in vergelijking tot verse bloemen van de markt zijn droogbloemen en pluimen ontzettend goedkoop. Zoals hierboven al genoemd, deze bloemen gaan lang mee en dat maakt de bloemen een stuk goedkoper.

Stap 1: Kies de juiste bloemsoorten

Allereerst is het belangrijk om de juiste bloemsoorten te kiezen voordat je start met het droogproces. Niet alle bloemsoorten zijn namelijk geschikt om te drogen. Veel bloemen verliezen namelijk de blaadjes of bloemen tijdens het droogproces, met als resultaat alleen nog wat droge takjes. Sommige bloemen bevatten ook veel vocht, waardoor het droogproces lang kan duren. Bloemen met een houtachtige stelen zijn het meest ideaal om de drogen. Denk aan bloemsoorten als:

  • Zonne- en korenbloemen
  • Craspedia bollen
  • Gipskruid
  • Achillea & Papaver
  • Chrysanten & Fluitekruid

Stap 2: Bloemen hangen

Allereerst is het belangrijk om de bloemen te trimmen. Wees selectief in deze stap, verwijder alleen de delen van de bloem die jij niet mooi vindt. Denk hierbij aan blaadjes of overtollige takjes. Daarbij is het belangrijk om voldoende ruimte tussen iedere bloem te creëren, want als de bloemen elkaar te veel raken kunnen deze gaan rotten of schimmelen. Je kunt er ook voor kiezen om van een bos bloemen individuele takjes op te hangen, dan weet je zeker dat de bloemen elkaar niet aanraken.

Dan is het belangrijk om de bloemen goed vast te binden. Je kunt hiervoor een elastiekje of touwtje gebruiken, zolang het maar goed vast zit.

Stap 3: Kies de juiste droogplek

Zelf droogbloemen maken kan alleen als je voldoende geduld hebt. Het droogproces duurt namelijk zo’n 2-7 weken afhankelijk van de bloem en droogplek. Het beste en snelste resultaat zul je verkrijgen als de bloemen op een droge, donkere en warme plek met voldoende ventilatie worden opgehangen. Weinig lichtinval zorgt ervoor dat de planten zo min mogelijk verkleuren. Je kunt tussendoor even aan de bloemen voelen of deze voldoende droog zijn. De bloemen zullen knisperen en bros aanvoelen.

Zelf droogbloemen maken in heteluchtoven

Het ophangen van de bloemen is de juiste manier om deze te drogen, het is een langdurig traject, maar je zult het langste plezier hebben van deze methode. Uiteraard zijn er andere methodes om de bloemen te drogen, hieronder nemen we ze even kort met je door.

Drogen in een heteluchtoven is mogelijk, echter zal dit ook een redelijk langdurig proces zijn. De meeste ovens beschikken over een rooster, daar kunnen de bloemen op neergelegd worden. De oven kan het beste worden ingesteld op worden op 35-40 graden. Laat de bloemen een paar uur in de oven uitdrogen. Zij de bloemen volledig droog? Laat deze dan goed afkoelen totdat je deze vastpakt en gaat verplaatsen.

Stap 4: Onderhouden van droogbloemen

In principe is het drogen van bloemen niet moeilijk, het onderhouden nog minder. De droogbloemen zijn nu gedroogd en klaar om in een pot of vaasje te plaatsen. De bloemen kunnen uiteraard ook ondersteboven blijven hangen of op tafel worden gelegd. De mogelijkheden zijn eindeloos zodra de bloemen goed gedroogd zijn.

Een goede tip om de levensduur van de droogbloemen te verlengen is om ze in te spuiten met haarlak. De haarlak zal ervoor zorgen dat de bloemen minder snel breken en bloemen blijven beter vastzitten. We hadden misschien verwacht dat zelf droogbloemen maken moeilijk zou zijn, maar dit artikel bewijst het tegendeel. Ga er mee aan de slag en mocht je nog vragen hebben dan horen wij het graag van je!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave