Plavuizen schoonmaken binnen en buiten

Plavuizen schoonmaken

Dit bericht kan affiliate links bevatten zodat onze content gratis blijft. Meer info staat in onze disclaimer.

Inhoudsopgave

Het schoonmaken van plavuizen in huis kan erg tijdrovend zijn, vooral als uw plavuizen veel te lijden hebben van vuil en hardnekkige vlekken. Gelukkig is het aanpakken van deze hoeken en gaten eenvoudiger dan je denkt.

Verzamel alle benodigdheden

Thuis vloertegels schoonmaken is een relatief eenvoudig proces. Het is echter belangrijk om de juiste stappen te nemen om ervoor te zorgen dat je tegels sprankelend schoon blijven. Met slechts een paar basismaterialen en enkele eenvoudige stappen volgt hieronder een stappenplan voor het schoonmaken van plavuizen in huis.

Om plavuizen goed schoon te krijgen, verzamel je de volgende materialen: emmer, warm water, afwasmiddel, schuurspons of harde borstel, stofzuiger, schoonmaakazijn, een stuk linnen of microvezel doek.

Voor het reinigen van plavuizen binnenshuis, voer je de volgende stappen uit:

1. Stofzuig de plavuizen om het stof en vuil dat erop ligt te verwijderen.

2. Giet wat warm water in een emmer en voeg eventueel wat afwasmiddel toe.

3. Gebruik de spons of doek om het water over de plavuizen te verspreiden en schrob lichtjes met de zachte borstel.

4. Spoel de plavuizen met warm water af en droog ze vervolgens met een schone linnen of microvezeldoek.

Plavuizen buitenshuis schoonmaken

Zodra de lente in de lucht hangt, is het weer tijd om de vloertegels van je terras of tuin schoon te maken. Hoewel het schoonmaken van plavuizen buitenshuis doorgaans sneller wordt overgeslagen, is het van belang om ze eens in de zoveel tijd grondig te reinigen.

  • Het eerste wat je doet om je plavuizen buiten schoon te maken, is de vuilresten verwijderen. Om dit klusje snel te klaren, kun je een hogedrukspuit gebruiken. Anders kun je natuurlijk ook gewoon met een buitenbezem of andere borstel het vuil en aanslag verwijderen. Vergeet niet tussen de tegels te borstelen. Je kunt daarna het vuil met een tuinslang afspoelen.
  • Na het verwijderen van de vuilresten, heb je misschien op sommige plavuizen verkleuringen of vlekken. Voor een ​​grondige schoonmaak, combineer je warm water met een neutraal schoonmaakmiddel. Gebruik een spons om deze oplossing op de plavuizen te verdelen.
  • Laat de oplossing een paar minuten zitten en borstel de plavuizen met een vachtborstel. Verwijder het schoonmaakmiddel met een schone doek. Als de vlekken niet helemaal verwijderd worden, probeer je een schoonmaakmiddel op basis van citroenzuur. Volg dezelfde schoonmaakroutine als hierboven.

Geglazuurde plavuizen schoonmaken

Het schoonmaken van geglazuurde plavuizen is doorgaans minder vermoeiend vergeleken met andere soorten tegelvloeren. Ten eerste is er de beschermlaag tegen vocht en vuil. Deze beschermlaag zorgt ervoor dat je tegelvloer een langere levensduur heeft.

Dit biedt vooral bij druk bezochte ruimtes een voordeel. De glazuurlaag helpt ook om de plavuizen goed schoon te maken en vermindert de kans op duurzame vlekken. Bovendien is het oppervlak van geglazuurde tegels makkelijker te onderhouden dan andere tegelsoorten. Dit maakt het schoonhouden van de vloer alleen maar makkelijker.

Geglazuurde plavuizen kun je op verschillende manieren schoonmaken. Een goede manier is om een mengsel van warm water, azijn en een theelepel wasmiddel te maken. Gebruik deze oplossing om de plavuizen te reinigen en verwijder vervolgens eventueel vuil met een spons.

Als de plavuizen erg vuil zijn, kan het zijn dat je een borstel met witte nylonvezel nodig hebt om het vuil te verwijderen. Gebruik geen schurende middelen, zoals een schuurspons of schurende middelen, omdat dit de glazuurlaag van de plavuizen kan beschadigen. Spoel na het schoonmaken de plavuizen goed af om er zeker van te zijn dat er geen schoonmaakmiddel resten achterblijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave