Oude tegelvloer schoonmaken zonder schade

oude tegelvloer schoonmaken

Dit bericht kan affiliate links bevatten zodat onze content gratis blijft. Meer info staat in onze disclaimer.

Inhoudsopgave

Het regelmatig schoonmaken van jouw nieuwe of oude tegelvloer is ontzettend belangrijk. Of het nou een nieuwe of oude set tegels is, elke vloer heeft aandacht nodig. Een oude en antieke tegelvloer heeft daarentegen nog meer aandacht nodig dan een nieuwe set tegels. Ooit waren de tegels mooi, glanzend en niet versleten. Ook waren de kleuren helder en levendig, maar na enkele jaren hebben vuil en stof de tegels aangetast.

Misschien iets voor jou:

Tijd om de oude tegels schoon te maken. Maar voordat je de bijtende schoonmaakmiddelen erbij pakt gaan wij je vertellen hoe je oude tegels op de juiste manier schoonmaakt. Als je het op deze manier doet weet je zeker dat de tegels in top conditie blijven en ze nog lang mee gaan!

1. Oude tegels vegen met de bezem

Je begint het schoonmaken van de oude tegelvloer met een zachte bezem. Een harde bezem kan ook gebruikt worden, maar dan loop je het risico op krassen of beschadigingen. Veeg de hele kamer schoon, vooral tussen de tegels waar het grout zich bevindt. Zet niet te veel druk op deze plekken, want de voegen van oude tegelvloeren kunnen soms afbrokkelen. Wist je dat de voegen van een oude tegelvloer om de 10-15 jaar, of wanneer er scheuren en luchtgaten zichtbaar zijn, vervangen moeten worden.

2. Tegels schoonmaken met warm water

De oude tegelvloer schoonmaken moet met zorg en aandacht gebeuren. Gebruik niet te veel water of schoonmaakmiddelen. Vaak kunnen oude tegels namelijk poreus zijn en veel water of vloeistof opnemen. Neem een oude doek, maak deze nat met warm water en veeg de tegels af. Ga de tegels niet schrobben, dan bestaat het risico op beschadigingen.

3. Tegels schoonmaken met tegelreiniger

Nu volgt de laatste stap, het toepassen van tegelreiniger. Wees voorzichtig met de hoeveelheden, want een oude tegelvloer schoonmaken is kwetsbaarder dan nieuwe. Het is daarom raadzaam om vooraf het reinigingsmiddel te testen op een klein deel van de tegelvloer. Soms zijn reinigingsmiddelen namelijk erg zuur en bevatten deze scrubdeeltjes om de vloer goed schoon te krijgen. Er zijn oneindig veel verschillende tegels van diverse materialen. De ene tegels reageert dan ook beter op chemicaliën of schoonmaakmiddelen dan de ander. Daarom is het belangrijk, voordat je de hele oude tegelvloer gaat schoonmaken, een klein onopvallend deel schoon te testen met het product.

Wil je heel graag je vloer reinigen en ben je klaar met nutteloze schoonmaakmiddelen? Gebruik dit>>

4. Oude tegelvloer schoonmaken met bleekmiddel

Oude tegelvloer schoonmaken

Bleekmiddel moet alleen gebruikt worden als er hardnekkige vlekken op de oude tegelvloer zitten. Het bleekmiddel kan namelijk de tegels beschadigen. Gebruik ook nooit onverdunde bleekmiddel, want die vlekken krijg je er nooit meer af. Bleekmiddel bijt ontzettend dat kunnen jouw antieke tegels zeker niet aan. De kleuren zullen dan nog erger vervagen en de schade onomkeerbaar. Gebruik altijd handschoenen als je werkt met bleekmiddel of andere schoonmaakmiddelen.

5. Bleekmiddel verdunnen met water

Het bleekmiddel kun je het beste verdunnen met water. Gebruik de hoeveelheid van 1 deel bleekmiddel op 9 delen water bij het schoonmaken van de oude tegelvloer.

Bleekmiddel (ml)Water (liter)
1001 liter
2502,5 liter
3003 liter
4004 liter
5005 liter
6006 liter

Voordat je de oude tegelvloer gaat schoonmaken met bleekmiddel kun je het beste een test doen op 1 of 2 tegels. Let er ook op dat je de ruimte goed ventileert, want bleek is een extreem chemisch product. Open de ramen en deuren zo ver mogelijk. Is er weinig luchtcirculatie in de ruimte? Zet dan een ventilator neer om de luchtstroom te verbeteren.

6. Oude tegelvloer drogen

Er zijn veel manieren om een oude tegelvloer droog te maken na het schoonmaken. Je kunt er voor kiezen om met een zachte doek te vegen. Op deze manier weet je zeker dat er geen restanten schoonmaakmiddel of water achterblijft. Daarna kun je het beste de ruimte goed ventileren. Zet de deur open, plaats een ventilator of gebruik een luchtontvochtiger. Belangrijk is dat de oude tegels niet te lang nat blijven. Alleen een ventilator is dan ook niet voldoende. Ga er eerst met een droge doek overheen. Sommige tegels zijn namelijk erg poreus en kunnen het water opnemen, waardoor zij sterkte verliezen en uiteindelijk gaan scheuren of afbrokkelen.

7. Oude tegelvloer waxen

Een oude tegelvloer schoonmaken kan een volle dagtaak zijn. Bij een oude tegelvloer is voorkomen ook beter dan genezen. Zodra de oude tegelvloer is schoongemaakt en opgedroogd is het mogelijk om de tegels te voorzien van een beschermlaag. Door wax aan te brengen creëer je een doorzichtige beschermlaag en verleng je de levensduur van de tegels. In sommige gevallen, afhankelijke van het type vloer, kan er ook een laagje was worden aangebracht. Ben je niet helemaal zeker over wat je het beste kunt aanbrengen, neem dan contact op met een expert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave