Open keuken inrichten? Onze beste tips & ideeën

Ontwerp zonder titel (5)

Dit bericht kan affiliate links bevatten zodat onze content gratis blijft. Meer info staat in onze disclaimer.

Inhoudsopgave

Een open keuken inrichten zorgt over het algemeen voor behoorlijk interessante voordelen. Deze voordelen gelden al helemaal voor bewoners van een wat kleiner huis, of bewoners die gewoon wat extra ruimte willen creëren in hun appartement.

Daarbij heeft de inrichting van een open keuken over het algemeen een gezelligheidsfactor waar niet veel aan kan tippen. Voor zowel het bezoek dat blijft eten, als degene die zich flink uitslooft in de keuken. Want zonder scheiding tussen woonkamer en keuken, breng je vrij de gezellige momenten in huis weer samen door.

Kies je voor een open keuken, dan kies je tevens voor een schone keuken. Klinkt misschien vreemd en dat snappen we best. Vergeet echter niet, dat de muur tussen jouw bezoek en die van de opgestapelde vaat verdwenen is.

Lees deze blog voor de beste tips en ideeën, die gegarandeerd helpen bij het inrichten van je toekomstige open keuken!

Misschien ook interessant:

Kenmerken van open keuken

Hieronder staan de meest belangrijke kenmerken van een open keuken samengevat. Zo krijg je hopelijk een beeld van de mogelijkheden op het gebied van wooncomfort, gemak en design.

open keuken inrichten

Ruimtelijk gevoel: een open keuken zorgt voor een ruimtelijk gevoel in huis. Je betrekt de activiteiten die normaal gesproken plaatsvinden in de keuken wat meer richting de woonkamer. Mooi is daarbij het gebruik van een grote eettafel waar het hele gezin aan kan dineren.

Netjes en schoon: dit kenmerk is misschien een beetje vanzelfsprekend, maar een open keuken komt het beste tot zijn recht, als deze blinkend schoon is. De beste optie is natuurlijk een vaatwasser, want zo’n berg afwas ziet er gewoon niet uit!

Uitnodigend: zoals hierboven eigenlijk ook al staat omschreven, zorgt een open keuken voor de nodige gezellige momenten. Kies je voor een harmonieuze verbinding tussen de woonkamer en keuken, dan creëer je een uitnodigende plek in huis voor vrienden en familie.

Design: gun jezelf een grote eettafel of bar, waar je tot in de late uurtjes gezellig met anderen aan kunt genieten van het leven. Wat extra aandacht voor kleurgebruik, materiaal en stijl maakt een open keuken behoorlijk aantrekkelijk voor het oog.

Een kookeiland: een open keuken inrichten biedt de mogelijkheid voor een kookeiland. Dit geeft je keuken meteen die geliefde en vooral ruimtelijke uitstraling, waar veel mensen alleen maar jaloers op kunnen zijn.

Sociale activiteiten: naast het lekker koken, borrelen, dineren en natafelen met vrienden, zijn open keukens ideaal als je bijvoorbeeld kleine kids in huis hebt. Betrek ze bij het koken, laat ze knutselen, schilderen en spelletjes spelen, waarbij je natuurlijk altijd een oogje in het zijl kunt houden.

Tips bij het inrichten van een open keuken

Hieronder staan onze tips die hopelijk helpen bij het inrichten van een open keuken.

open keuken inrichten

Stem materialen op elkaar af: let bij het inrichten van een open keuken op de harmonie waarop de gebruikte materialen op elkaar zijn afgestemd. Denk aan natuurlijke materialen zoals hout, graniet, beton, marmer of keramiek.

Natuurlijke materialen combineren door bijvoorbeeld te kiezen voor een werkblad van marmer of keramiek, in combinatie met een houten vloer van laminaat. Soms kun je het gebruik van bepaalde materialen beter voorkomen in huis.

Maak slim gebruik van kleuren en patronen: selecteer harmonieuze kleuren en patronen die het design ondersteunen en tevens zorgen voor een vloeiende overgang tussen de vloer, meubels en werkbladen.

Kijk voor wat extra inspiratie over kleurgebruik eens op onze kleuren combineren pagina. Daar vind je meer informatie over de betekenis van veelvoorkomende kleuren in huis en geven we tips in de vorm van verschillende kleurenpaletten.

Kies voor gedimd licht: natuurlijk is het fijn als je beschikt over voldoende licht tijdens het koken. Kies echter wel voor verlichting die achteraf gedimd kan worden. Niets is vervelender dan zo’n felle lamp boven de eettafel of keukeneiland. Daarnaast kan een designlamp voor wat extra huiselijkheid zorgen.

Gebruik trendy tapijten of tegeltjes: kies voor een element dat de vloeiende overgang tussen woonkamer en keuken ondersteunt. Het gebruik van trendy of vintage tapijten of tegeltjes die het design visueel bevorderen. Zo geef je ook direct een extra huiselijk tintje aan je open keuken.

Breng wensen en behoeften in kaart

Bij het inrichten van een open keuken is het belangrijk om rekening te houden met alle gezinsleden. Denk bij de inrichting bijvoorbeeld ook aan de wensen van je gezin.

Gebruik je de keuken soms ook als werkplek? Spelen je kinderen graag in de keuken? Nodig je vaker vrienden of familie uit bij jouw thuis? Allemaal vragen die belangrijk zijn bij het inrichten van een open keuken.

open keuken inrichten

Zorg voor een praktische opstelling: maak slim gebruik van ingebouwde kastjes voor snel opgeruimde keuken. Zorg er tevens voor dat de prullenbak mooi is weggewerkt. Zeker als je kiest voor een keukeneiland, dan staat een prullenbak bijvoorbeeld al snel in de weg.

Kijk bij de opstelling ook waar jouw persoonlijke behoeftes liggen. Ga je de open keuken inrichten met een bar, of kies je voor een eiland? Of een combinatie van deze twee?

Zorg voor goede ventilatie: gebruik daarom een sterke afzuigkap of zorg voor voldoende mogelijkheid om de keuken te ventileren. Doordat er warmte vrijkomt tijdens het koken, zorgt dit voor een hogere temperatuur in de woonkamer.

blank

Zelf online je nieuwe open keuken inrichten

Vooraf wat inspiratie op doen is nooit een slecht idee. Daarbij zou het natuurlijk ideaal zijn, als je zelf online je open keuken inrichten kunt.

Dat kan tegenwoordig met behulp van een online 3D keukenplanner. Gebruik deze online tool en creëer een open keuken die volledig voldoet aan jouw persoonlijke wensen en behoeften.

Soms is het nog knap lastig om een passende stijl te kiezen bij het ontwerpen van een keuken. Daarom vind je hieronder een klein voorproefje van de 3D keukenplanner.

Nadat je wat gegevens hebt ingevuld begin je met het maken van je eigen 3D ontwerp. De eerste stap is het kiezen van de vorm.

open keuken inrichten

Vervolgens ga je verder met de inrichting van je eigen keuken. Je kunt dan kiezen uit een ruime selectie van keukenproducten, waarbij het soms behoorlijk klungelen is om tot het gewenste resultaat te komen.

open keuken inrichten

In stap drie en vier ga je verder met het design van je eigen keuken. Vervolgens voorzie je de daarbij horende producten van het gewenste uiterlijk.

Denk bij het inrichten van een open keuken altijd goed na of het de hele investering waard is. Want om tot jouw persoonlijke droomkeuken te komen, ben je wel eventjes bezig!

Open keuken inrichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave