Er zijn honderden keuzes als het gaat om makkelijke kamerplanten en bloemen, maar welke springen er nu echt uit? Wij hebben onze favorieten voor jou uitgezocht en op een rij gezet met mooie afbeeldingen. Zo kun jij lezen en natuurlijk zien welke plant of bloem het beste past bij jou en jouw interieur.
Lees ook:
- Duurzaam wonen: creëer een milieuvriendelijk interieur
- Low budget tuin ideeën: 10 betaalbare tips
- Gril als een pro met de beste BBQ-tools van 2023
- Tips voor het decoreren van een landelijke keuken
- Koffiedik hergebruiken voor kamerplanten
Chrysanten
Favoriet
Waar zet je een chrysant?
Zet de chrysant op een plek met halfschaduw. Het liefst tussen 5 en 18 graden. Deze bloem kan in de zomer en het vroege najaar ook in de tuin worden geplaatst.
Hoe moet je chrysanten verzorgen?
Ze bloeien het beste tussen augustus en november. Verwijder regelmatig uitbloeide bloemen. Geef je chrysant elke dag water. Je hoeft maar een klein beetje water te geven, zodat de grond vochtig blijft. Je mag hem elke week een beetje bemesten, maar het kan ook om de 3 weken.
Info
Er is een grote variatie in kleuren en onderhoudsvriendelijk. Met minimale verzorging bloeien chrysanten wel 2 maanden. Ze zijn niet winterhard, maar verdragen lage temperaturen.
Bonsai
Favoriet
Waar zet je een bonsai?
Binnen in huis of buiten. Eigenlijk hoort een bonsai buiten te staan waar hij met de vier seizoenen meeleeft. Natuurlijk kan hij ook binnen staan. De verzorging van een bonsai die binnen kan staan, staat hieronder beschreven. Zet hem binnenshuis het liefst wel op een plaats waar veel licht valt.
Hoe moet je bonsai verzorgen?
Geef de boom alleen water wanneer dat nodig is. Het voordeel van deze makkelijke kamerplant is dat hij niet op een vast schema gewaterd hoeft te worden. Het beste is om de kamertemperatuur aan te houden. In de winter heeft een bonsai meer water nodig dan in de zomer vanwege de lage luchtvochtigheid in huis. Een subtropische bonsai kan ook goed tegen temperaturen onder de kamertemperatuur.
Info
De Ficus Ginseng is de meestvoorkomende bonsai die je in veel woonwinkels en tuincentra ziet. Als je wil dat je boom groter wordt, verpot hem dan een keer per jaar naar een grotere pot.
Margriet
Favoriet
Waar zet je een margriet?
De margriet doet het goed op het terras of balkon. In de tuin kun je hem het beste in de zon of in halfschaduw zetten.
Hoe moet je margrieten verzorgen?
In het voorjaar en in de zomer kun je het beste dagelijks water geven aan deze bloem. De Spaanse margriet moet in tegenstelling tot de gewone margriet water krijgen wanneer de grond droog begint te worden.
Info
Een margriet bloeit het beste in juni. De margriet plant is winterhard, maar zal in de winter wel zijn blad verliezen.
Eucalyptus
Favoriet
Waar zet je een eucalyptus?
Eucalyptus kan zowel binnen, als buiten worden gebruikt. Zet hem op een zonnige plek in huis.
Hoe moet je eucalyptus verzorgen?
Geef hem een in de week water. Zelfs als deze plant uitdroogt blijft hij nog lang mooi. Daarom past hij goed in een boeket.
Info
Een geschikte soort als kamerplant is de Azura. Deze makkelijke kamerplant ruikt ook nog eens hartstikke lekker.
Zonnebloem
Favoriet
Waar zet je een zonnebloem?
Een zonnebloem kan eigenlijk overal staan, in een boeket of in de tuin.
Hoe moet je zonnebloemen verzorgen?
Te veel water zorgt voor een slappe groei, waardoor de stengels makkelijk afbreken. Bemest de jonge planten een klein beetje, hierna hebben ze geen mest meer nodig. Zet daarnaast de bloemen niet te diep in het water en zorg ervoor dat er geen blad in het water komt. Belangrijk is dat het water regelmatig wordt verschoond. Een veelgehoord probleem is dat ze gaan hangen. Je kunt dan heet water in de vaas gieten, de zonnebloemen zullen snel weer opfleuren.
Info
Zonnebloemen zijn eenjarig vanaf april. Voor een sneller resultaat zaai je ze binnen en plant je de zaailingen buiten uit op een zonnige plek. Vanaf juli kun je de eerste bloemen verwachten, ze bloeien door tot aan de eerste nachtvorst.
Cactus
Favoriet
Waar zet je een cactus?
Zet de cactus op een plek met veel licht, bij voorkeur op een warme plek, zoals op de vensterbank.
Hoe moet je cactussen verzorgen?
Cactussen groeien in een omgeving waar het vaak erg droog is. De ideale bodem dient dan ook voor een groot deel uit zand te bestaan. Verpot cactussen in kleine potten ieder jaar en cactussen in grote potten om de 2 of 3 jaar. Je kunt ze beter eens in de zoveel tijd een flinke scheut water geven, dan elke dag een beetje. Van november tot en met februari heeft de cactus vrijwel geen water nodig.
Info
De cactus heeft het liefst een pot van aardewerk, omdat water hier sneller in opdroogt.
Tulpen
Favoriet
Waar zet je een tulp?
Plaats de bloemen op een koele plaats en houdt ze uit de zon en tocht.
Hoe moet je tulpen verzorgen?
Vul de vaas regelmatig bij, tulpen drinken veel. Ze groeien vaak nog een aantal centimeter wanneer ze eenmaal in een vaas zitten. Meestal bloeien ze het beste in april en mei.
Info
Als de steel van de tulp gebogen is, laat de tulpen dan ongeveer een uur ingepakt in papier of folie. Hierdoor zal de steel weer rechttrekken. Zet tulpen niet naast fruit omdat het ethyleengas, wat het fruit afgeeft, de tulpen snel doet verouderen.
Gatenplant
Favoriet
Waar zet je een gatenplant?
De gatenplant houdt niet van direct zonlicht.
Hoe moet je gatenplanten verzorgen?
Zowel een normale als een hoge kamertemperatuur zijn zeer geschikt. Bij hogere temperaturen moet als gevolg van snelle verdamping veel water worden gegeven. Wees niet bang wanneer de plant een tijd niet goed verzorgd kan worden, de gatenplant is het gewend om te overleven in moeilijke omstandigheden.
Info
Als kamerplant moet de gatenplant vaak worden opgebonden, dit kan met behulp van een bamboestok of mosstok worden gedaan.
Orchidee
Favoriet
Waar zet je een orchidee?
Orchideeën zijn subtropische planten. De ideale kamertemperatuur ligt tussen 20 en 22 graden. Een orchidee heeft licht nodig, maar houdt absoluut niet van de volle zon, want daardoor kunnen de bladeren verbranden.
Hoe moet je een orchidee verzorgen?
Hoeveel water je de orchidee geeft, is afhankelijk van het seizoen. In de zomer één keer per vijf tot zeven dagen en in de winter wat minder. Het best dompel je je plant in lauw leidingwater, laat hem even staan en laat de plant vervolgens goed uitlekken. De grond moet weer drogen voordat je dit proces herhaalt.
Info
Eén keer per maand vraagt een orchidee om speciale orchideeënvoeding. In de winter is dit één keer in de twee maanden en in volle bloei kan dit ook om de week.
Varen
Favoriet
Waar zet je een varen?
Varens hebben direct daglicht nodig en een temperatuur vanaf zo’n 15 graden. Ze doen het ook prima op een vochtige plek in het huis zoals de badkamer of de keuken.
Hoe moet je varen verzorgen?
Houd de potaarde vochtig en laat de bodem niet uitdrogen, maar geef geen water in het hart van de plant.
Info
Een varen is een ideale plant om op te hangen, zo hebben de bladeren alle ruimte.
Gerbera
Favoriet
Waar zet je een gerbera?
Plaats de gerbera bij voorkeur op een lichte plek. Zet deze bloemen nooit in de volle zon, op de tocht of langs rijpend fruit.
Hoe moet je gerbera’s verzorgen?
Geef de plant regelmatig water met af en toe een beetje plantenvoeding. Bloemen drinken de eerste dagen veel water, zorg dat er voldoende water in de vaas zit en ververs indien nodig. De steeltjes zijn heel gevoelig voor bacteriën en vervuiling, ververs het water daarom dagelijks.
Info
Probeer de bloemen regenwater te geven in plaats van kraanwater, hier zit geen kalk in en is dan ook beter voor de gezondheid van je plant.
Pioenroos
Favoriet
Waar zet je een pioenroos?
De pioenroos houdt van veel zonlicht. Een plaats in de tuin waar minstens vijf uur de zon schijnt is daarom perfect.
Hoe moet je pioenrozen verzorgen?
De grond mag niet uitdrogen, er moet dus regelmatig water worden gegeven. Geef de pioenroos voldoende mest. Verwijder bladeren van de steel zodat deze niet in het water hangen. Wanneer er nog 1/3e van het water over is in de vaas, vul dan aan met meer water en bloemenvoeding.
Info
De pot moet voldoende groot zijn.