Kleuren combineren

Untitled design

Dit bericht kan affiliate links bevatten zodat onze content gratis blijft. Meer info staat in onze disclaimer.

Inhoudsopgave

Nieuwe woning, ander seizoen of kan je huidige woning wel een likje verf gebruiken? Er zijn tal van redenen om eens opnieuw te verven thuis, maar welke kleuren combineren dan eigenlijk mooi bij elkaar en jouw interieur? Dat kan soms een lastige zoektocht opleveren. Bespaar jezelf de tijd, want wij hebben ons best gedaan om de mooiste kleurencombinaties voor jou op een rijtje te zetten.Kleur is de verwondering van het licht.

”Kleur is de verwondering van het licht.”


Vaak wordt de waarde van kleur in een woning onderschat. Kleur kan een woning namelijk maken óf breken. Het geeft niet alleen sfeer, maar ook rust. Kortom, de juiste kleuren combineren in je interieur is ontzettend belangrijk.

Betekenis kleuren

Om jou een zo compleet mogelijk beeld te geven van het belang van kleur in jouw woning, vinden we het belangrijk dat je weet wat de betekenis is van alle kleuren. Die betekenis is zo belangrijk omdat je je daardoor meer verbonden kunt gaan voelen met een kleur of de kleur juist totaal niet met jouw persoonlijkheid matcht. Daarnaast stralen bepaalde kleuren in een ruimte iets uit over de ruimte zonder dat je dit snel doorhebt.

 • Blauw: onschuld, oprechtheid en evenwichtigheid
 • Groen: hoop, groei en veiligheid
 • Geel: glorie, positiviteit en geluk
 • Paars: sensualiteit, ingetogenheid en spiritualiteit
 • Rood: liefde, moed en passie
 • Roze: blijdschap, jeugdig en zoet
 • Oranje: warmte, beweging en creativiteit
 • Wit: vreugde, waarheid en reinheid
 • Zwart: stijl, serieusheid en elegantie
 • Zilver: zuiverheid, dromen en capaciteit
 • Goud: rijkdom, macht en gezondheid
 • Grijs: wijsheid, luxe en geborgenheid
 • Bruin: degelijkheid, natuurlijk en stabiel

Hieronder hebben wij onze favorieten kleuren combinaties van dit moment voor jou verzameld. Verder hebben we nog een aantal tips voor je toegelicht, zodat jij nog fijner thuiskomt.

Kleur mijn interieur tip 1

De 60/30/10-regel komt vast niet bij iedereen bekend voor, maar een aanrader voor kleuren combineren is hij zeker wel. Kort gezegd houdt de regel in dat je balans krijgt in huis door de juiste hoeveelheden te gebruiken van elke kleur. De dominante kleur gebruik je voor 60 procent, bijvoorbeeld grijs of wit. De secundaire kleur komt ongeveer 30 procent voor in je interieur, zoals oud roze of vaal groen. De laatste 10 procent is de zogenaamde accentkleur. Deze kleur is net iets opvallender dan de rest, zoals okergeel.

blank

Kleur mijn interieur tip 2

Let bij kleuren combineren op de lichtinval in jouw woning. Grote of juist kleine ramen? Dit maakt nogal een verschil. Mocht je weinig licht hebben in bepaalde ruimtes, kies dan liever voor frisse en lichte kleuren. Wil je toch per se een donkerdere kleur in huis? Verf de muur tegenover het raam dan in deze kleur. Zo valt er het meeste licht op de donkere muur.

blank

Kleur mijn interieur tip 3

Durf je niet goed voor opvallende of fellen kleuren te gaan op de muur? Verven is niet per se noodzakelijk om je woning net een extra touch te geven. Je kunt ook deze kleuren combineren in woonaccessoires. Kies bijvoorbeeld voor een lampenkap of kandelaar in een andere kleur. Zo krijgt jouw huis net even meer leven.

blank

Kleur mijn interieur tip 4

Kun je echt niet kiezen tussen verschillende kleurencombinaties? Maak dan een moodboard op Pinterest. Je kunt heel gemakkelijk foto’s bewaren en later op jouw bord terugvinden. Uiteindelijk zul je merken dat er bepaalde kleuren zijn die vaak terugkomen. Op deze manier kun jij toch nog de juiste kleuren combineren.

blank

Kleur mijn interieur tip 5

Ga niet in iedere ruimte dezelfde kleuren combineren. In een badkamer zie je snel alles en in de slaapkamer wil je liever rust. Bedenk daarom van te voren goed in welke ruimte je welke kleuren kunt toepassen. Je kunt overigens wel de kleuren laten terugkomen als accentkleur in de badkamer of slaapkamer, maar houd het liever zo neutraal mogelijk.

blank

Kleur mijn interieur tip 6

Als laatste willen we jou graag meegeven dat je niet per se voor een opvallende kleur in huis hoeft te gaan. Je kunt genoeg kleuren combineren die rust en sfeer uitstralen, maar tegelijkertijd niet too much hoeven te zijn. Neem een voorbeeld aan Scandinavische of landelijke wooninrichtingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave