Kleine woonkamer inrichten: tips & mogelijkheden

Ontwerp zonder titel (4)

Dit bericht kan affiliate links bevatten zodat onze content gratis blijft. Meer info staat in onze disclaimer.

Inhoudsopgave

We zijn helaas niet allemaal gezegend met een enorme ruimte in huis. Ook voor jou zit er zeker iets leuks tussen alle oneindige mogelijkheden. Een kleine woonkamer inrichten is tegenwoordig zo lastig niet meer, en vooral niet als je onze tips hieronder hebt gelezen.

Kleuren in de woonkamer

In een kleine woonkamer kun je natuurlijk het beste lichte kleuren gebruiken, zoals wit, lichtgrijs of pastelkleuren.

Het is alleen niet noodzakelijk om dit te doen. Je mag best een muur een donkerdere kleur geven. Als je dit doet, doe dit dan bij de muur tegenover de grootste ramen. Het licht valt hier op, waardoor de ruimte weer groter lijkt.

Probeer deze donkere kleuren te combineren met lichtere accentkleuren voor een optimaal resultaat.

blank

Meubels op poten

Wanneer jouw bank poten heeft, zoals op de afbeelding hiernaast, lijkt het alsof je meer ruimte hebt in je kleine woonkamer. Hetzelfde geldt natuurlijk voor andere meubels. Je kunt namelijk onder deze meubels doorkijken, hierdoor is je kleine woonkamer inrichten een stuk makkelijker.

blank

Vloerkleed onder de bank laten doorlopen

Als je een bank hebt aangeschaft op poten, koop dan een groot vloerkleed die onder de bank doorloopt. Zo lijkt de ruimte veel groter.

Grote vloerkleden geven sowieso een ruimtelijker effect dan kleinere vloerkleden.

blank

Geen meubels tegen de muur

Als je de meubels in je kleine woonkamer een stuk van de muur af plaatst, creëer je ook een groter ruimtelijk effect thuis.

Kijk maar eens op deze foto wat het met de ruimte doet.

kleine woonkamer inrichten

Kleine woonkamer inrichten met hanglampen of wandlampen

Een vloerlamp is hartstikke mooi, maar een wandlamp zorgt voor extra ruimte in je kleine woonkamer.

Je kleine woonkamer inrichten kan ook met een hanglamp, maar hier zit wel een kanttekening aan. Bij een lang snoer verstoor je namelijk juist weer de balans.

blank

Opbergen

Goed gebruik maken van je opbergruimtes in je kleine woonkamer lijkt logisch, maar is soms makkelijker gezegd dan gedaan.

Het beste maak je gebruik van kasten in dezelfde kleur als de wand waar ze tegenaan staan en zijn ze afgesloten waardoor de rommel uit beeld blijft.

blank

Planken

Met planken aan de muur heb je meer opbergruimte, maar zorg je ook dat er in de hoogte wordt gewerkt. Waarom dit een goed idee is vertellen we je later.

Zorg wel dat de decoraties veelal op de planken terug te vinden zijn, zodat je deze focus naar een punt terugbrengt voor meer rust en balans.

kleine woonkamer inrichten

Multifunctioneel meubilair

Een kleine woonkamer inrichten kan heel functioneel zijn, omdat je leert omgaan met de meubels die je hebt. Zo kun je een salontafel kopen die ook dient als opbergruimte of decoratie tegen de muur.

Daarnaast kun je een bank kopen waar ook spullen in kunnen worden opgeborgen.

kleine woonkamer inrichten

Schuifdeuren

Schuifdeuren geven jouw woonkamer een enorm grote transformatie. Als je wil investeren in je woning is deze aanschaf een goede zet. Kijk maar eens op de afbeelding hiernaast wat het met de ruimte doet! Helemaal goed als deze schuifdeuren een glazen deel bevatten. Zo kun je er doorheen kijken wanneer ze gesloten zijn.

blank

Hoogte

We hebben het net al even aangekaart, maar probeer met de kleine woonkamer inrichten toch ook de hoogte in te werken. Een hoog schilderij zorgt voor een veel ruimtelijker beeld dan een breed schilderij.

Ook doen hoge plafonds het goed, maar daar moet je dan wel mee gezegend zijn bij de aankoop van je woning.

blank

Optisch bedrog

Als je een vloerkleed aanschaft met een print zorgt dit voor een optisch bedrog in je kleine woonkamer. De focus ligt namelijk op het vloerkleed en dit zorgt voor een ruimer beeld.

blank

Televisie

Natuurlijk kun je de televisie op een hangende wandkast neerzetten, maar helemaal super is het natuurlijk als je televisie aan de muur hangt.

Het scheelt niet alleen plaats, omdat je geen televisiemeubel hebt, maar creëert ook een hogere ruimte bij het inrichten van een kleine woonkamer.

blank

Spiegel

Een spiegel zorgt ervoor dat de ruimte nog groter lijkt dan hij is. Als je erin kijkt, zie je namelijk de ruimte als het waren dubbel.

Het spreekt voor zich dat des te groter de spiegel, des te groter de woonkamer lijkt.

blank

Opruimen

Ook dit is een inkoppertje. Als je een kleine woonkamer gaat inrichten, dan wil je natuurlijk niet overal spullen hebben liggen. Zorg daarnaast altijd voor een goed opgeruimde kamer. Ook hier heb je namelijk meer plezier van en het is een stuk hygiënischer.

blank

Glazen deuren

Eigenlijk vallen glazen deuren te vergelijken met de schuifwanden en spiegels. Bovendien zorgt dit voor een grotere uitstraling in je woonkamer.

Niet iedereen zal hier gebruik van kunnen maken, maar als het wel kan, doe dit dan vooral!

blank

Salontafel

Probeer in plaats van een grote salontafel een kleinere variant aan te schaffen of zelfs meerdere kleine. Misschien ook wel in verschillende groottes. Je kunt ze dan multifunctioneel door de kamer gebruiken en ze geven daarnaast een veel groter beeld van de kamer.

blank

Vloer vrij houden

Onze gouden regel is:

”Wanneer je geen groot vloerkleed wil of geen meubels hebt op poten, leg dan liever niets op de vloer.”

Je zult het verschil snel merken.

blank

Gordijnen

Het beste kun je lange gordijnen aanschaffen, zelfs als je geen hoge ramen hebt. Hang simpelweg de rails gewoon een stuk boven het raam.

Ook wat betreft de kleur van de gordijnen, kun je ze het beste zo licht mogelijk houden. Donkere of felgekleurde gordijnen verbreken echt de ruimte.

blank

Decoraties

We hebben het al eerder kort gezegd, maar als je van veel decoratie houdt, verzamel dit dan het liefst op een punt in je kamer. Als overal iets staat, dan zorgt dit natuurlijk niet voor een ruimtelijk en opgeruimd gevoel.

Je kleine woonkamer inrichten hoeft niet saai te zijn, maar natuurlijk wel doordacht.

blank

Ronde vormen

Ook kun je ervoor zorgen dat je woonkamer een stuk groter lijkt door het gebruiken van ronde vormen. Hoeken zorgen voor een duidelijke grens en ronde vormen zijn eindeloos.

Je kunt daarnaast deze ronde vormen laten terugkomen in de vorm van spiegels of bijzettafels.

blank

Scandinavisch minimalisme

De Scandinavische woonstijl is een minimalistische interieurstijl. Dankzij deze vorm van inrichten, maak je zo dus gebruik van effen patronen en lichte kleuren. Het resultaat is een groter uitziende woonkamer met een tijdloos karakter.

blank

Eettafel

Als je gedwongen bent om van je woonkamer een eetkamer te maken, pak dan het liefst verschillende soorten stoelen voor in de eetkamer. Een kruk erbij en een bank aan de muur maken al veel verschil. Ook hier kun je gebruik maken van een ronde eettafel.

Voor een extra ruimtelijk effect zet je de kortste kant van de tafel tegen de muur.

blank

Schilderijen

Kies ook liever twee of drie kleine schilderijen, die naast elkaar hangen, dan slechts een groot schilderij. Een groot schilderij vult namelijk een groot deel van je muur, terwijl meerdere kleine schilderijen ruimte laten en een breder beeld veroorzaken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave