Dol op een Japanse tuin? Laat je inspireren door Woon Designs en kom alles te weten over het aanleggen van een Japanse tuin. Bij het aanleggen van een Japanse tuin zijn elementen als water, stenen en planten een absolute ‘must’. Zonder de aanwezigheid van deze specifieke elementen, creëer je namelijk geen échte Japanse sfeer. Lees daarom hier een aantal tips en ideeën voor het aanleggen van een Japanse tuin!
De basis van een Japanse tuin wordt onder andere gevormd door het subtiele gebruik van Japanse ornamenten. Deze ornamenten zijn zorgvuldig geselecteerd door Japanse tuinmannen en geven de Japanse tuin zijn mystieke en rustgevende uitstraling. Het gaat er bij een Japanse tuin per slot van rekening om dat je alle details tot in de puntjes perfectioneert. Want je wilt toch ook het uiteindelijke doel van een miniatuur landschap bereiken?

Wat is een Japanse tuin?
Japanse tuinen zitten vol met elementen die gebaseerd zijn op de traditionele Japanse stijl. Oorspronkelijk komt de tuin uit China, maar de Japanse tuinman heeft er een Japanse ‘twist’ aan gegeven. De Japanse tuin heeft een rustgevende uitstraling en zit daarnaast vol met diepgaande betekenissen, symboliek en traditionele regels. Veel van dit soort tuinen zijn aangekleed met lantaarns die van natuursteen zijn gemaakt en worden meestal zomaar ergens lukraak in de tuin neergezet.
Bij een Japanse tuin gaat het er dus vooral om dat hij eruit ziet alsof ‘moeder natuur’ het zelf ontworpen heeft. Japanse tuinen zijn namelijk alle behalve symmetrisch en moeten dus eigenlijk een plek zijn waar men tot rust kan komen.
Zoals gezegd vind je in een Japanse tuin de 3 basiselementen water, steen en natuur. Zoals je misschien wel weet staat water voor leven, stenen staan voor rust en planten symboliseren de natuur. Het gebruik van deze elementen weerspiegelen een diepere betekenis. Je ziet dan ook vaak dat er bij Japanse tuinen veel groene beplanting is aangelegd, hierdoor vallen de gekleurde bloemen extra op en verandert het kleurcontrast van de tuin.
Misschien ook interessant:

Japanse tuin aanleggen
Er zijn verschillende manieren voor het aanleggen van een Japanse tuin, maar sommige kenmerken zijn over het algemeen voor iedere tuin gelijk. We lichten hieronder een aantal tips uit die je helpen bij een Japanse tuin aanleggen:
Tip 1: Miniatuur landschap
In de Japanse tuinen wordt vaak het principe van miniaturisering toegepast. Dit betekent eigenlijk mensen het gevoel geven dat de tuin groter lijkt dan hij daadwerkelijk is. Door delen uit het zichtveld te onttrekken, wek je simpelweg de verwachting dat er voorbij het blikveld nog genoeg te zien is. In de Japanse tuin kun je bijvoorbeeld afscheidingen creëren met behulp van Hagen of Trellis.
Tip 2: Creëer perspectief
In de Japanse cultuur maken ze gebruik van Shakkei, oftewel het lenen van landschap. Op deze manier kun je perspectief en diepte creëren, waardoor de tuin een bepaalde harmonie gaat uitstralen. Je wekt al de impressie van meer perspectief in een Japanse tuin door simpelweg een paar kleine heuvels aan te leggen. Combineer dit bijvoorbeeld met wat bos achtige accenten, zoals de Japanse Cyprus of Sierkers. Bovendien zorgt lage begroeiing voor een combinatie van warmte en rust en helpen deze elementen je om even op andere gedachte te komen.
Tip 3: Geluidselementen
Geluid is een belangrijk element bij het aanleggen van een Japanse tuin. Als je natuurlijke geluiden creëert, zul je zien dat de kracht van de natuur versterkt wordt. Dit kan je doen met bijvoorbeeld een bamboe fontein of kleine vijver. Als je zorgt voor stromend water in bijvoorbeeld een beekje, dan creëer je het geluid van bewegend water. Dit werkt ontzettend rustgevend! Of gebruik Japanse ornamenten zoals een windgong, hiermee ontstaan er mooie zachte houten klanken in je tuin. Want zelfs al bij een licht briesje, klinkt dit geluid subtiel op de achtergrond.
Tip 4: Evenwicht
In Japanse tuinen is verder ook geen symmetrie te bekennen en liggen de elementen zoveel mogelijk in balans. Om een Japanse tuin wat meer in evenwicht te brengen, leg je een paar kleine onderdelen, zoals kiezels links en andere grote elementen verdeel je rechts. Denk hierbij aan elementen als rotsen of sierkeien. En daarbij maken water, bamboe en Japanse ornamenten al redelijk het verschil. Alles wat recht loopt kun je eigenlijk het beste onderbreken met een (Japans) gewas of tak. Zorg daarnaast bij een Japanse tuin voor een duidelijke grens tussen stenen, gras en begroeiing! Op deze manier splits je de tuin in delen! Je kunt bijvoorbeeld het Yin en Yang patroon creëren door gras en kiezels langs elkaar te zetten.

Tip 5: Wandelpaden
In een Japanse tuin kun je het beste wandelpaden aanleggen, die meestal worden gemaakt van grind, kiezels of houtsnippers. Bij het gebruik van houtsnippers lijkt het alsof de paden in hun oorspronkelijke natuurtoestand zijn gebleven. En dit wil je juist creëren bij het aanleggen van een Japanse tuin. Kies je liever voor kiezelstenen, zorg er dan voor dat ze mooi in contrast zijn met de omliggende planten. Nog een laatste tip voor het aanleggen van wandelpaden, leg ze in bochten neer met en laat er ook een plant naast groeien. Op deze manier creëer je gegarandeerd een mysterieus effect!
Tip 6: Beelden
Geef je tuin daarnaast een ‘finishing touch’ met Japanse beelden. Bij het aanleggen van een Japanse tuin is het belangrijk dat je let op de hoeveelheid beelden. Ga niet overdrijven en probeer vooral de aantallen te beperken. Het is een soort ongeschreven regel om met een blik niet meer dan één beeld te zien. Japanse ornamenten hebben meestal een symbolische betekenis en worden in een Japanse tuin daarom precies op de juiste plek neergezet. Vaak helpt een kleine schets al bij het positioneren van de beelden. In bijna alle gevallen staan Japanse beelden wat meer buiten het zicht. Dit zou je kunnen doen door er bijvoorbeeld mos op te laten groeien. Wil je misschien wel eens wat mos accenten terug zien in je tuin, pak dan een kwast en smeer het beeld in met karnemelk!
Tip 7: Beplanting
De Japanners willen de beplanting van hun tuin het liefst zo eenvoudig mogelijk houden. De tuin vergt daarom ook vrij weinig onderhoud. Het is dus belangrijk erop te letten dat je niet te veel bloeiende planten gebruikt en probeer het liefst bloembollen te vermijden. Zoals je misschien wel weet is mos een absolute favoriet in Japan. Probeer daarom de bomen en natuurstenen wat mos accenten te geven, zo laat je echt de Japanse stijl terugkomen in je tuin! Maar welke beplanting gebruik je voor een Japanse tuin?

- 1. Anjer (Dianthus gratianopolitanus ‘Rotkappchen’)

- 2. Japanse blauwe regen (Wisteria floribunda ‘Alba’)

- 3. Kornoelje, Corpus kousa

- 4. Japanse dwergcipres (Cryptomeria japonica ‘Vilmoriniana’)

- 5. Vlinderstruik Buddleja davidii (“Adonis Blue”)

- 6. Hartlelie, Hosta

- 7. Japanse Azalea (Rhododendron ‘Madame van Hecke’)

- 9. Bamboe, Fargesia murielae8

- 10. Camelia, Camellia japonica9. Bamboe, Fargesia murielae8
Welke boom gebruik je in een Japanse tuin?
In een echte Japanse tuin hoort natuurlijk ook een Bonsai boom thuis. Iedere Bonsai boom is net wat anders en kun je helemaal naar je eigen hand vormgeven. Wees niet gerust, je hoeft geen groene vingers te hebben om een Bonsai boom te onderhouden. Op Google staan tal van tips die het voor iedereen mogelijk maken deze boom levend te houden. Ze worden enorm oud en staan ook leuk binnen in huis. Wie wil nu niet zo’n aanwinst in de tuin?

Welk grind gebruik je voor een Japanse tuin?
Grind is bijna in iedere Japanse tuin te vinden. Hiermee wordt het natuurlijke karakter van de tuin versterkt. Je ziet grind veel bij het gebruik van paden en bovendien is grind in diverse kleuren te krijgen. Je kunt bijvoorbeeld Basalt Split of Japans Split gebruiken om een pad aan te leggen. Daarnaast wordt Castle Grind en Cordoba gebruikt om een speciaal karakter te geven aan de Japanse tuin. Leg hiermee bijvoorbeeld een afscheiding tussen gras en steen. Cordoba grind heeft namelijk een zachte beige ronde korrel, waar je ook nog eens fijn op kan lopen. En Castle grind komt met een stijlvolle uitstraling. Het is een siergrind dat voordelig is en vaak online verkrijgbaar.

Een Japanse tuin aanleggen doe je met veel verschillende elementen, zoals beelden, water, stenen, bamboe en kleurverschillen. Je hoeft deze elementen natuurlijk niet direct toe te voegen, want het aanleggen van een Japanse tuin is best een grote onderneming. Hoewel iedereen zijn eigen Japanse tuin natuurlijk aanlegt naar eigen wensen, hopen wij dat deze tip je inspireren om je eigen oase te creëren.

2 reacties
Bedankt voor deze mooi geïllustreerde blog over Japanse tuinen. Onbewust heb ik me door dit concept laten beïnvloeden. Een grindpad en een bamboe windorgel heb ik al. Van het weekend wil ik op zoek naar beelden. Het tuincentrum heeft enkel een Boeddha. Ik hoop echter elders wat meer variatie te vinden.
Ik vind Japanse tuinen erg mooi en zou mijn eigen tuin ook graag een Oriëntaals tintje willen geven. Ik zit graag in mijn tuin voor de rust en ontspanning. Ik ga kijken of ik door middel van bloemen en planten mijn doel kan bereiken. Bedankt voor de inspiratie!