Eigen tuin ontwerpen: ontwerp zelf een tuin

Eigen tuin ontwerpen

Dit bericht kan affiliate links bevatten zodat onze content gratis blijft. Meer info staat in onze disclaimer.

Inhoudsopgave

In dit artikel vind je de beste tools om gemakkelijk een eigen tuin te ontwerpen. Het ontwerpen van goede tuinen die door iedereen worden geliefd is een uitdagende taak. Mensen willen niet alleen een aantrekkelijke achtertuin, zo’n kant-en-klare tuin ontwerp moet ook gecreëerd worden.

We gaan dieper in op een paar voorbeelden, tekeningen, apps en bekijken daarnaast enkele foto’s ter inspiratie. Vervolgens werpen we een blik op Freds bouwtekeningen die veel mensen gebruiken voor het ontwerp van een eigen tuin.

Inhoudsopgave

Waarom een eigen tuin ontwerpen?

Je eigen tuin ontwerpen, in elkaar zetten en vervolgens de muur met een mooi laagje verf bedekken, voorzien van stijlvolle look zoals de Chinese tuin of Japanse tuin. Het kan allemaal tegenwoordig. Je kunt het bijvoorbeeld doen vanwege de reden dat je net bent verhuisd. Of je bent niet tevreden over de smaak van de vorige bewoner. Of je vindt het de hoogste tijd om de tegels, de oude schuur of het terras eens grondig aan te pakken.

Met tekeningen kun je alles beeldend maken. Daarom lees je hieronder onze tips die zorgen voor wat extra inspiratie. Zo kun je als klusser direct zien welk ontwerp het beste past bij jouw (huidige) tuinontwerp.

Tuin ontwerp voorbeelden

In dit onderdeel vind je een aantal tuin ontwerp voorbeelden. Elk voorbeeld geeft je unieke inspiratie om jouw droomtuin te verwezenlijken. Iedere tuin is anders en kan een andere functie hebben voor de eigenaar van de specifieke tuin. Tuinen zijn te onderscheiden in verschillende tuinstijlen. Hieronder vind je een aantal soorten.

Moderne tuinen

Moderne tuinen zijn met name geschikt voor mensen die graag alles feilloos op elkaar afgestemd willen hebben. De moderne tuin zie je voornamelijk bij nieuwbouw projecten zoals woonhuizen of kantoorgebouwen. Moderne tuinen hebben de volgende kenmerken:

 • Passen bij de architectuur van het huis
 • Samenhang tussen kleur, patroon, vorm en materiaal
 • Strakke lijnen en afgewerkte hoeken
 • De tuin is geordend en overzichtelijk
 • De meubels zijn opvallend van kleur of design
 • Een wateraspect verrijkt de tuin

Klassieke tuinen

Eigen tuin ontwerpen

Een eigen tuin ontwerpen in klassieke stijl is tegenwoordig steeds meer in trek bij mensen. Klassieke tuinen zijn afgeleid van kasteeltuinen. In middeleeuwse kastelen werd er ontzettend veel aandacht besteedt aan de tuin. Tuinierders waren dagelijks bezig met snoeien en knippen van planten, heggen en bomen om alles in top staat te houden.

In klassieke tuinen is symmetrie overduidelijk aanwezig, alles is op elkaar afgestemd, van de waterfontein tot de grindpaden. In de middeleeuwen werd in klassieke tuinen beeldenkunst toegevoegd als kers op de taart.

 • Laat je inspireren door kasteeltuinen (leuk dagje weg)
 • Klassieke tuinen vragen veel aandacht
 • Probeer rechte lijnen te verwerken
 • Een leuke fontein doet wonderen
 • Voeg kunstelementen toe aan je tuin
 • Rozen, lavendel en andere kleurrijke bloemen

Bostuinen

Tuin ontwerpen

Een bostuin behoeft weinig toelichting. In bostuinen draait het allemaal om natuur. Daarom is deze stijl van ontwerpen echt voor de natuurliefhebbers. Een echte bostuin staat vol met begroeiing met stralende groene kleuren.

Laat jouw eigen creativiteit eens los! Bij het ontwerpen van een bostuin kun je namelijk geen foute maken. Wat echter wel typerend is voor een bostuin zijn halfschaduwplanten. Dit soort planten zijn geschikt om zowel in de zon als schaduw te staan.

 • Maak een wandeling door het bos en laat je inspireren
 • Vraag in een tuincentrum naar bosplanten, bloemen en struiken
 • Een klimop aan de muur geeft een mooi groen uitzicht
 • Gebruik houten elementen, bijvoorbeeld boomschors.
blank

Chinese of Japanse tuinen

Chinese tuinen

Een eigen tuin ontwerpen in Chinese of Japanse stijl is ook een optie. In deze tuinen draait het allemaal om het vinden van balans ofwel ‘Feng Shui’ tussen natuurlijke elementen. In een Chinese of Japanse tuin draait alles om het vinden van rust, even ontsnappen aan de dagelijkse drukte.

Lounge tuinen

blank

Dit soort tuinen kom je vooral veel tegen in luxe hotels op zonnige bestemmingen. De tuinen zijn compleet uitgerust met al het nodige om op vakantie tot rust te komen. Denk hierbij aan verfijnde lounge set-ups met luxe banken en stoelen, en alles is op elkaar afgestemd. Palmbomen en andere tropische gewassen verrijken een lounge tuin absoluut.

eigen tuin ontwerpen

Verder zijn dit soort tuinen zijn over het algemeen ook uitgerust met mooie betegeling en afgewerkte overkappingen. Een lounge tuin moet een plek zijn waar je kunt ontspannen en genieten van een drankje. De plek moet uitnodigen om lekker neer te ploffen en de rest van de dag niets meer te doen.

Mediterraanse tuinen

blank

De naam spreekt eigenlijk voor zich, de mediterraanse tuinen moeten jou het gevoel geven dat je ergens in de mediterrane bent. Deze variant tuinstijl is geïnspireerd door tuinen uit landen zoals Italië, Griekenland of Spanje.

blank

In deze landen is het in de zomermaanden meestal ontzettend warm. Om deze reden kiezen veel bewoners van bijvoorbeeld Griekenland ervoor om het huis wit te verven. De witte kleur weerkaatst de zon beter en zorgt dat de huizen koel blijven. In mediterraanse tuinen zijn ook andere elementen die vaak terugkomen.

 • Een met begroeiing overdekt eetgedeelte of terras
 • Sierplanten met mooie stenen plantenbakken
 • Looppaden bedekt met kiezelstenen of grote keien
 • Mooie fonteinen met ronde vormen
 • Exotische fruitbomen of bijvoorbeeld olijfbomen
 • Kruidenplanten zoals rozemarijn, tijm of laurierblad

Tuin ontwerp apps

Tegenwoordig zijn apps niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. De mobiele telefoon, laptop of tablet staat er vol mee. Omdat iedereen op zijn of haar manier de tuin wilt ontwerpen hebben wij de beste gratis tuin ontwerp apps en programma’s voor je uitgezocht.

Garden planner

Een eigen tuin ontwerpen kan met deze app of dit programma vanuit je luie stoel. Het is een gratis programma van Artifact Interactive. De basis functies zijn gratis en met veel tools en verschillende design aspecten.

De app (programma) beschikt over basis elementen zoals planten, bomen, gazon en tegels. Je kunt kiezen uit 1200 plantsoorten en met de makkelijke ‘drag’ tool krijgt elke plant de juiste plek. Alle symbolen / elementen kun je groter of kleiner maken en van kleur veranderen. De combinaties om een eigen tuin te ontwerpen zijn eindeloos. Ook gebouwen, paden en hekken kunnen eenvoudig worden toegevoegd aan het design van je eigen tuin. Daarbij helpt de app je bij de lay-out en omheining van de gehele tuin.

De app is voor mobiele telefoons, het programma is te downloaden windows of mac computer. LET OP! De app is niet gratis. Het trail programma voor windows of mac is kosteloos te downloaden op deze website. Een gratis trail geeft je een voorproefje van de menukaart. Wil je echt all in gaan? Dan moet je de betaalde app of het programma zeker een kans geven.

Home Design 3D Outdoor & Garden

Iedere app heeft zijn eigen unieke design functies. De makers van Anuman Interactive hebben deze app tip top ontworpen. Dit technische snufje is kosteloos te downloaden op bijna elk apparaat. Een eigen tuin ontwerpen wordt opeens een stuk makkelijker. De app maakt het mogelijk om je hele outdoor en garden te ontwerpen.

Zelfs een oprit, dakterras of zwembad kan gemakkelijk worden geplaatst. Ben je klaar met de basis van jouw tuin? Kies dan uit meubels of andere tuinartikelen om het design compleet te maken. De app kan naast 2D ook in 3D ontwerpen.

De app is dus gratis te downloaden, maar iet alle items zijn gratis te gebruiken in deze app. Voor exclusievere items moet je namelijk extra betalen. Ook een eigen tuin ontwerp in de app opslaan op je telefoon of laptop kost extra geld. De kosten hoef je in principe niet te maken, met de basis functies kom je al een heel eind.

Ga naar Google Play of de Applestore om de app te downloaden.

Eigen tuin ontwerp tekenen

Een tekening staat aan de basis van jouw nieuwe tuin ontwerp. Het tekenen van een eigen ontwerp heeft zo zijn voordelen, je hebt namelijk alles zelf in de hand. Wat heb je nodig om een tuin ontwerp te tekenen?

 • Papier
 • Pen of potlood (Kies voor potlood!)
 • Gummetje
 • Liniaal of driehoek
 • Een passer of rond voorwerp
 • Verschillende afbeeldingen ter inspiratie

Begin met het noteren van afmetingen. Het is altijd goed om te weten hoe breed of lang jouw tuin is, zodat je dit in de tekening goed kunt gebruiken.

Probeer dan de grote objecten in de tuin in kaart te brengen, zoals een nieuw terras of een plek waar nieuwe grasmatten gaan komen.

Tip van woondesigns: Freds bouwtekeningen

Nou zijn wij zelf ook geen expert in tekenen, en vooral niet het ontwerpen van een eigen tuin. Daarom zijn wij op internet op zoek gegaan naar voorbeelden om onze tuin te ontwerpen. Een leuke tuin gaat gepaard met mooie tuinmeubels, bloempotten en opvallende accessoires. Deze tuinartikelen geven jouw tuin net even dat extraatje om compleet te zijn.

Echter, een hele nieuwe tuin inclusief meubels heeft een hoog kostenplaatje. En zo Nederlands dat wij zijn willen ook wij de meeste kosten van ons huis zo laag mogelijk houden. Nou zijn wij tijdens onze zoektocht gestuit op Freds bouwtekeningen, en dat vonden wij erg interessant.

Fred is een timmerman in hart en nieren, hij heeft duizenden ontwerpen, schetsen en handleidingen gemaakt om iedereen kennis te laten maken met timmeren. Hij heeft een moeilijke opgave simpel en overzichtelijk gemaakt, voor iedereen te begrijpen.

Tip van Woondesigns: Wil je graag ontdekken hoe jij jouw tuin helemaal zelf kan ontwerpen? Neem dan een kijkje wat Fred’s bouwtekeningen inhoud door hier te klikken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave