Duurzaam wonen? Onze tips voor duurzaamwonen

Duurzaam wonen

Dit bericht kan affiliate links bevatten zodat onze content gratis blijft. Meer info staat in onze disclaimer.

Inhoudsopgave

Heb jij behoefte aan een gezond en gelukkig leven? Of heb je er genoeg van dat er niet eerlijk met natuurlijke hulpbronnen wordt omgegaan? Je bent waarschijnlijk niet de enige. Als je beter met de natuur wilt omgaan, is het belangrijk om te beginnen bij jezelf. Daarom vind je in dit artikel een aantal tips om duurzaam wonen in Nederland mogelijk te maken.

In de wereld van het duurzaamwonen gelden een aantal richtlijnen. Denk hierbij aan het bevorderen van een optimale gezondheid voor mensen om je heen. En het beperken van de vernieling van het natuurlijke leefklimaat van dieren in het wild. Wil je meer weten? Lees verder!

Inhoudsopgave

Wat is duurzaam wonen?

Op het moment dat je kiest voor duurzaam wonen in Nederland bestaan er een aantal simpele pijlers waar je rekening mee kunt houden. Diep vanbinnen heb je er vast weleens van gehoord. Het zijn dingen zoals het minimaliseren van afval (huishoudelijk & procesgebonden afval), het verminderen van het gebruik van de natuurlijke grondstoffen van onze planeet, het bijdragen aan een beter leefmilieu voor de toekomst en het creëren van een werk- en leefomgeving van de hoogst haalbare kwaliteit.

Om een beter beter beeld te krijgen van het praktische nut, lees je hieronder 10 tips die je helpen om je huis te verduurzamen. Volgens de redactie van woondesigns zijn dit de meest voorkomende grondbeginselen van een duurzaam leven/wonen in Nederland.

Tip 1: duurzaam wonen | beter omgaan met water

Maak duurzaam wonen in Nederland werkelijkheid en ga beter om met onze beschikbare waterbronnen. Dit geldt niet alleen voor allerlei bedrijven uit de landbouw, constructiewerken en productieprocessen. Ook kun je als consument een steentje bijdragen aan het milieu door bijvoorbeeld minder water te verspillen en vervuilen. Een van de eerste dingen die je kunt doen, is minder lang (ongeveer 5 minuten), koud te douchen en verstandig om te gaan met drinkwater. Zo blijft je waterconsumptie beperkt en minimaliseert het gasverbruik van je boiler.

Duurzaam wonen

Tip 2 | verantwoordelijk omgaan met land en dier

Misschien klinkt dit advies rondom duurzaam wonen vreemd in de oren. We zullen het daarom wat duidelijker voor je uitleggen. Tip 1 komt er vooral op neer dat mensen bewuster omgaan met het gebruik van land en zich meer inzetten voor de veiligstelling van (wilde) dieren. Dit wil zeggen dat je helpt bij het vormgeven van een nieuwe leefgemeenschap voor planten, dieren en mensen. Daarnaast betekent het dat je een steentje bijdraagt bij het bevorderen van de biodiversiteit van onze natuur. Biodiversiteit laat de verschillen zien van het leven op onze planeet.

Het is daarom belangrijk dat je zowel actie onderneemt tegen inefficiënt gebruik van de beschikbare land als het bewaken van dieren in het wild.

Duurzaam wonen
Lees ook:

Tip 3 | minimaliseer afval en CO₂-uitstoot

Deze tip betreft het minimaliseren van je afval en CO₂-uitstoot. Bij duurzaam wonen is het belangrijk om (kleine) stappen te zetten richting het inperken van puin, vuilnis of ander soort troep in je leefomgeving. Bij woondesigns kopen we vooral spullen die nodig zijn om te overleven en we hebben alleen de noodzakelijke dingen in huis waarmee we in onze basisbehoeften kunnen voorzien.

Duurzaam wonen

Als je net begint met duurzaam wonen, heb je vooral kwaliteit nodig in plaats van kwantiteit. Door aankopen te doen met een lange levensduur of recycle mogelijkheid kun je vrij snel een stuk duurzamer leven. Daarnaast bestaan er nu diverse manieren om je huis van energie te voorzien. Je kunt bijvoorbeeld zonnepanelen, isolatiemateriaal kopen of subsidies van de overheid aanvragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave