Inspiratie nodig uit Chinese tuinen? Wil jij graag je voor- of achtertuin een Aziatisch tintje geven? Wij hebben wat onderzoek gedaan naar Chinese tuinen en willen deze informatie maar al te graag met jou delen.
Bij het maken van een Chinese tuin is het gebruikelijk om natuurlijke elementen met elkaar te combineren. Mooie stenen, stromend water en levendige bomen of planten. Samen representeren zij moeder natuur op haar best. Deze elementen staan dus aan de basis van elke Chinese tuin. Deze design ‘guide’ geeft je enkele tips en tricks om het beste uit jouw Chinese tuin te halen.
Inhoud
- Wat is een Chinese tuin?
- Een Chinese tuin aanleggen
- Chinese tuinplanten & bomen
- Chinese tuinbeelden
- Originele Chinese tuinverlichting
- Chinese tuinen VS Japanse tuinen
Wat is een Chinese tuin?
Chinese tuinen zijn een plek waar mensen kunnen ontsnappen aan de drukte van het dagelijks leven. De schoonheid van een Chinese tuin biedt rust en spirituele verbinding met de natuur.
In China wordt het tuinieren als een echte kunstvorm gezien. In een traditionele Chinese tuin spelen namelijk elementen als geloof, architectuur en kunst een grote rol. Ook hebben mens, cultuur en filosofie een zekere invloed op de inrichting van een Chinese tuin. Sommige van deze elementen zijn gedeeltelijk tegenstrijdig, maar in een Chinese tuin worden deze samengebracht en ontstaat er een evenwichtig balans.
Een Chinese tuin aanleggen
Het inbrengen van deze kenmerken kan ingewikkeld zijn, daarom hebben we wat algemene tips voor je.
Tip 1: Gebruik vloeiende lijnen & natuurlijke hoeken
De eerste stap is om zo veel mogelijk met vloeiende lijnen in jouw tuin te werken. Probeer scherpe hoeken en rechte lijnen te vermijden. Je wilt namelijk de impressie geven dat moeder natuur de tuin heeft ontworpen.
Zachte hoeken en vloeiende lijnen geven de tuin een ontspannende en rustgevende uitstraling. Het geeft ook het gevoel dat er altijd iets nieuws valt te ervaren. Maak bijvoorbeeld een looproute van sierkeien en stenen.

Tip 2: Zorg voor variatie en diepte in de tuin
In Chinese tuinen worden veel ornamenten gebruikt. Als iemand in een Chinese tuin rondkijkt, valt er in elke hoek iets te bewonderen. Wat zie ik daar? Of wat zal er daar om de hoek staan? Variatie, diepte en hoogte trekt aandacht en interesse bij de bezoeker. Vooral in kleine tuinen is het belangrijk om veel te variëren.
- Plaats een Chinees standbeeld zoals een draak of tempelleeuw
- Bedek delen van de muur met bamboe of hout
- Plaats een fontein of waterelement
- Creëer hoogte en diepte met rotsen of stenen
- Plaats veel begroeiing voor perspectief

Tip 3: Evenwicht en eenheid is belangrijk
Door gebruik te maken van identieke materialen ontstaat er een gevoel van eenheid in de tuin. Plaats bijvoorbeeld meerdere planten van dezelfde soort of kies voor mooie stenen en rosten met hetzelfde uiterlijk. Ook kun je kiezen om dezelfde houtsoorten te gebruiken. Hoe zou moeder natuur het ontwerpen? Zorg voor balans tussen water, groen, steen en hout.
Stenen en planten mogen ook gerust over elkaar heen groeien, zo ontstaan er bijzondere composities en contrasten. Samen creëren zij een harmonieus beeld.

Tip 4: Creëer een aandachtstrekker
In veel Chinese tuinen wordt een van de meest belangrijke elementen als aandachtstrekker verwerkt en dat is water. Een vijver is in een Chinese tuin bijna altijd een dominant element. Het wateroppervlak weerspiegelt andere natuurlijke elementen zoals de maan, de hemel, grote stenen en het mooie groen rondom. Mooie waterlelies en vissen geven de vijver een Chinees tintje.

Tip 5: De maan
Een ander natuurlijk element dat in veel Chinese achtertuinen gezien kan worden is de maan. In China wordt de maankalender zelfs nog gebruikt om feestdagen aan te geven. De maan komt in de tuinen naar voren als maan-poorten.

Een hele maan-poort bouwen is natuurlijk niet nodig. Probeer daarvoor in de plaats de ronde vorm van de maan terug te laten komen in de tuin. Denk aan ronde stukken houtwerk of afgeslepen ronde keien. Een andere optie is de vijver rond te maken. Genoeg mogelijkheden, wees creatief!
Tip 6: Chinese bouwkunst
In Chinese tuinen wordt ook veel aandacht geschonken aan de bouwkunst, ofwel architectuur. In grote tuinen moet je denken aan typische Chinese gebouwen met spiegelsymmetrie en open duren. De ontwerpen van de gebouwen hebben betrekking tot Feng Shui.

Deze Feng Shui is een 3000 jaar oude Chinese filosofie gebaseerd op het vinden van balans in energieën op bepaalde plekken. Feng Shui kent men ook van Yin en Yang. Uiteraard begrijpen wij dat niemand zo maar een Chinees huisje in zijn of haar tuin laat bouwen. Maar bij het ontwerpen van jouw Chinese tuin, probeer dan Feng Shui mee te nemen in het design. Gebruik natuurlijke materialen en creëer evenwicht en balans in de tuininrichting.
Tip 7: Een muur of bruggetje
In klassieke tuinen van Chinese woningen bevinden zich ook vaak geverfde muren. Deze muren zijn bijna altijd van steen en wit geschilderd. Een witte achtergrond zorgt ervoor dat andere kleuren van de tuin beter naar voren komen.

Grote tuinen waar veel water te zien is hebben vaak ook een bruggetje. De bruggetjes komen in verschillende vormen en maten. Heb jij geen ruimte om een muur of brug te plaatsen? Maak er dan een miniatuur versie van, net zo leuk.
Tip 7: Schilderskunst & Poëzie
Schilderskunst, poëzie en Chinese tuinen hebben een wederzijdse relatie. In de entreehal en gebouwen in grote Chinese tuinen hangen diverse schilderijen van landschappen, bloemen of bamboestengels. In de tuinen komt de unieke Chinese schilderskunst regelmatig voor. Daarnaast wordt er veel poëzie gebruikt. Op veel plekken in de tuinen komen mooie quotes tegen zoals “betreedt de wonderwereld”.
Chinese tuinplanten & bomen
Chinese tuinen zitten vol met op schoonheid geselecteerde bomen en planten. In sommige tuinen staan er zelfs tot 200 verschillende soorten, vele met symbolische eigenschappen. De Chinese tuinkunstenaar kiest de planten en bomen nauwkeurig uit om er zeker van te zijn dat in elk seizoen de schoonheid van de tuin naar voren komt. Chinese tuinplanten kunnen bomen, struiken, vaste planten en eenjarige en waterplanten zijn. Ook komen bonsaibomen en bamboe veel voor in Chinese tuinen.
De keuze voor begroeiing bestaat voornamelijk uit groenblijvende bomen en planten. In China vinden de mensen het namelijk belangrijk om het hele jaar door van de tuin te genieten.
Enkele mooie voorjaarsbloemen zijn bijvoorbeeld rododendrons, azalea’s sierkersen en pioenrozen.
Rododendrons

Sierkersen

Pioenrozen

Bonsai bomen
De meeste tuinen in China hebben aardig wat bonsai bomen staan. Deze bomen worden ‘sculpturen van het leven’ genoemd. Zij brengen kunst en cultuur samen in de Chinese tuinen.

De meeste bonsai bomen gedijen helaas niet goed in ons kikkerlandje. Kies daarom een kleiner bonsai boompje, bijvoorbeeld in een pot. Dan is hij eenvoudig te verplaatsen als het klimaat te veel veranderd.

Bonsai bomen zijn te vinden in tuincentra zoals Intratuin en Coppelmans. Echter kan de aanschaf van de kleine boompjes soms best prijzig uitvallen. Wij hebben online wat rondgekeken en er bestaat ook een bonsai starter kit met 4 verschillende soorten bonsai zaden.
Bamboe
Bamboe is een symbool van flexibiliteit. Het buigt mee met de wind, maar weet altijd de weg rechtop te vinden. Ook is bamboe hol van binnen en dat maakt het een symbool is van nederigheid.

Wil jij bamboe in de tuin verwerken? Kies er dan voor om een kant en klare rol met bamboematten verticaal aan de muur te hangen. Bamboe in de bodemgrond kan namelijk ontzettend snel groeien en andere planten vernielen.
Chinese tuinbeelden
Chinese tuinbeelden kunnen een geweldig mooie toevoeging voor de Chinese tuin. Er zijn onwijs veel keuzemogelijkheden. De meest voorkomende zijn:
- Chinese draken
- Boeddha’s & monniken
- Chinese tempelleeuwen
De tuinbeelden worden gemaakt van diverse materialen als steen, porselein, marmer of zelfs brons. Hieronder hebben we enkele foto’s van beelden toegevoegd ter inspiratie.
Chinese draken


Boeddha beeld


Chinese tempelleeuwen

Originele Chinese tuinverlichting
In Chinese tuinen is verlichting een belangrijk element. Een goede lichtbron op de juiste plek geeft de tuin in de late zomeravonden een ontspannende Oosterse sfeer.
Lampion
Tijdens Chinees nieuwjaar worden in traditionele tuinen papieren of zijde lampionnen gebruikt om de tuin te verlichten. Een brandend kaarslicht in de lampion geeft een mooi effect. Voordeel van deze methode is natuurlijk dat er geen elektriciteit gebruikt hoeft te worden, lekker duurzaam dus. Voor een lange levensduur van de lampion kun je de lamp het beste onder een afdak hangen buiten de regen en wind.

Lantaarn
Een andere optie kan een lantaarn zijn. In het oude China werden lantarens voornamelijk uit steen gemaakt. Vuur of een kaarsje werd dan gebruikt om de tuin te verlichten.

Tegenwoordig zijn er op de markt ook lantarens verkrijgbaar die werken op zonne-energie. Het kost geen energie en stroomkabels in de tuin zijn verleden tijd. Daarbij loop je geen risico dat de tuin in brand komt te staan.
Chinese tuinen VS Japanse tuinen
Chinese tuinen hebben weinig bekendheid. Japanse tuinen daarentegen zijn wereldberoemd en zijn veelzijdig terug te vinden. Ergens plakt daar echter een zekere ironie aan vast. Japanse tuinen zijn namelijk gebaseerd op het Chinese werk. Japanse tuinen tonen over het algemeen een meer ‘formeler natuurlijke’ sfeer. Planten en bomen worden gesnoeid in de meest ideale ‘natuurlijke’ vorm en patronen worden in zand aangebracht om golven te symboliseren.
Een Chinese tuin aanleggen met alle elementen is, zoals je hierboven kunt lezen, geen klein project. Ons advies is om klein te beginnen en te ontdekken of een Chinese tuin wel echt iets is voor jou.
Hopelijk hebben wij je weten te inspireren met onze Aziatische tips & ideeën!